Медичний вісник
Сестра медична з дієтичного харчування
Зиміна Галина Федорівна
Організація харчування дітей в ДНЗ.
Для забезпечення правильного харчування будь – якій людині необхідні три умови:
• наявність у їжі усіх необхідних інгредієнтів;
• здоровий травний тракт;
• раціональний режим харчування.
Повноцінний фізичний і нервово – психічний розвиток дитини дошкільного віку можливий у разі забезпечення його раціональним харчуванням. Раціональне харчування передбачає використання необхідного набору продуктів, які містять усі необхідні харчові компоненти, вітаміни, мікроелементи відповідно до вікових фізіологічних потреб дитячого організму.
У дошкільному закладі під час організації харчування працівники ЛДНЗ дотримуються гігієнічних вимог до приготування, перенесення та роздачі їжі, виконання рекомендацій щодо інтервалів між прийманнями їжі, не допускаючи причин порушення режиму.
Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно меню. Із двохрічного віку дітей привчають користуватися серветкою. На четвертому році життя навчають користуватися виделкою, а на п’ятому негострим ножем. Дітей привчають сідати охайними за стіл, з чистими руками, сидіти за столом правильно і користуватися столовими приборами (згідно з вимогами програми). Руки необхідно мити безпосередньо перед тим, як діти сідають за обідні столи, і після приймання їжі.
З 4-річного віку дітей привчають чергувати в групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу, сервірувати столи, збирати посуд.
Організовуючи харчування, необхідно додержуватися принципів наступності та єдності вимог у ДНЗ і в родині.
Питання раціонального харчування дітей слід розглядаються на батьківських зборах, висвітлюються в інформаційних куточках.
Для правильної організації годування дитини вдома, особливо у вихідні дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування у ДНЗ, тому щодня в інформаційних куточках вивішується меню із зазначенням виходу страв.
Для збереження апетиту не рекомендують годувати дитину вдома вранці перед відвідуванням ДНЗ, виняток можуть становити яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50-100 грамів. Якщо дитина поснідала вдома, їй не слід снідати вдруге.
Харчування дітей в ДНЗ 3-х разове. Сніданок становить 25% добової норми харчування, обід – 35%, полуденок – 15%, обов’язкова вечеря вдома - 25%
Всесвітня організація охорони здоров’я визначила принципи здорового харчування:
1. Раціони харчування повинні складатися з різноманітних продуктів, переважно рослинного, а не тваринного походження.
2. Споживати рис, картоплю, макаронні вироби в помірній кількості. Особливо корисні каші, які служать джерелом рослинних волокон і речовин, які нормалізують роботу кишечника.
3. Замінюйте жирне м'ясо квасолею, бобами, рибою.
4. Щодня вживайте молоко, кисло – молочні продукти. Вони служать джерелом природних вітамінів, мікроелементів, ферментів тощо.
5. Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте вживання рафінованого цукру, солодких напоїв, солодощів.
6. Віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом солі, загальна кількість, якої не повинна перевищувати 5г на добу.
7. Підтримуйте масу тіла в рекомендованих межах.